Lavt selvværd

Den måde du opfatter og oplever dig selv på som menneske er dit selvværd. Når du har et lavt selvværd betyder det, at du har en negativ opfattelse af dig selv, hvor du ofte er selvkritisk, selvbebrejdende og hvor du føler, at du ikke er god nok eller ikke er noget værd som menneske.

Andre kendetegn på et lavt selvværd kan være:

 • Selvkritiske tanker – aldrig god nok, klog nok, pæn nok osv.
 • Usikkerhed og tvivl på dig selv.
 • Svært ved at træffe beslutninger.
 • Frygt for ikke at ”gøre det rigtige”.
 • Mange bekymringer.
 • Perfektionistisk adfærd.
 • Fokus på din egen utilstrækkelighed, fejl, mangler og svaghed.
 • Pessimisme, negativ tænkning.
 • Dvæle ved fortiden.
 • Følelse af skam og skyld.
 • Følelse af utryghed og mistillid.

Hvor mange af dem kan du genkende?

At have et lavt selvværd påvirker både din mentale sundhed og dit fysiske helbred. Det er ofte en medvirkende årsag til bl.a. angst, depression og stressrelaterede lidelser. Det kan også være forklaringen på problemer i forhold og vanskeligheder i uddannelse og arbejde. Yderligere kan det føre til social isolation og ensomhed. Det er derfor vigtigt, at du søger hjælp til at få det bearbejdet, så du kan få det bedre.

Kontakt mig her. 

Selvopfyldende profeti

Det du praktiserer og bruger din tid på, bliver du god til. Det er en vigtig pointe, specielt når vi taler om lavt selvværd. Hvis du fx hele tiden har din opmærksomhed på ikke at begå fejl, ikke at gøre noget forkert, ikke at gøre nogen fortræd eller gøre noget der kan føre til kritik eller afvisning fra andre, så vil din utryghed, frygt og mistillid til din omverden bare vokse og komme til at fylde endnu mere. I stedet for at trives og udvikle dig, vil dit liv komme til at handle om og føles som om du bare skal ”klare dig igennem” fra dag til dag. Du vil med andre ord komme til at leve dit liv i overlevelsesmodus i stedet for forandringsmodus. På den måde kommer du ubevidst til at bekræfte dig selv i, at du ikke er god nok eller ikke er noget værd.

Hvor meget tid tilbringer du i overlevelsesmodus?

Hvis du søger perfektionisme, så bliver du aldrig tilfreds.

Du er ikke alene

I Danmark er lavt selvværd nærmest en folkesygdom. Vi er alle vokset op i et frygtbaseret samfund, hvor janteloven stadig huserer. Jeg vil vove den påstand, at langt de fleste af os, i en eller anden grad, bevidst eller ubevidst, har haft problemer med at elske og værdsætte os selv. Mig selv inklusiv. Det har faktisk været et stort tema i mit eget liv. Derfor brænder jeg også for at hjælpe dig videre.

Ud fra mine mange års erfaring med at arbejde med mennesker med psykiske vanskeligheder, er det min oplevelse, at lavt selvværd er en primær ledsager ved næsten alle problemer i livet, netop fordi den fører til en lammende tvivl på os selv og en selvsaboterende adfærd.

Heldigvis er lavt selvværd ikke en permanent følelse, selvom det kan føles sådan. Vores selvværd er netop en af de ting i livet, som konstant ændrer sig. Du har derfor mulighed for at forbedre dit selvværd, så du igen kan føle dig fri til at være dig selv og lære at stå stærkt i dig selv.

Du skal ikke have det bedre for at gøre noget, du skal gøre noget for at få det bedre.


Bliv fri til at være dig selv

Mangel på selvværd og selvkærlighed er ikke noget du er født med. Det er noget livet har lært dig. Et lavt selvværd opstår som oftest i barndommen, hvor du af dine nærmeste eller andre, måske er blevet kritiseret, ignoreret eller ikke er blevet hørt, set og accepteret, som den du i virkeligheden er. Det kan også opstå i ungdomsårerne, hvor du ofte er særlig sårbar og gør dig mange tanker om dine værdier og din opfattelse af dig selv.

Da et lavt selvværd er noget indlært, er det også noget du kan aflære igen. Du kan lære at forankre en sund følelse af eget værd i dig. En følelse af selvværd og selvkærlighed, der giver dig modet og friheden til at være dit autentiske selv, til at udleve dit potentiale og opnå dine drømme.

Lær at elske og værdsætte dig selv

Jeg kan lære dig, hvordan du identificerer og overvinder de mentale blokeringer, der forhindrer dig i virkelig at elske dig selv. Jeg hjælper dig med at give slip på de begrænsninger, der står i vejen for at du kan genfinde dit selvværd og opleve frihed og glæde ved bare at være dig.

Du vil bl.a. lære:

 • At lytte til dig selv og finde svarene inde i dig selv.
 • At finde ind til din egen kerne og din egen værdifuldhed.
 • At lære af dine fejltagelser og ikke lade dig definere af dem.
 • At være god ved dig selv og udvikle din selvmedfølelse.
 • At mærke hvad der er godt og sandt for dig.
 • At acceptere dig selv og leve i taknemlighed.
 • At føle dig fri til at være dig selv og stå stærkt i dig selv.
 • At elske og værdsætte dig selv betingelsesløst.

Få troen på og tilliden til dig selv tilbage. Kontakt mig nu.

Jeg glæder mig til at møde dig.

Kærligst

Anette Zophia

 

“Love yourself like your life depends on it, because it does.”
Anita Moorjani

Den vigtigste kærlighed af alle er kærligheden til dig selv.
Lær at stå stærkt i dig selv og bliv fri til bare at være dig.